Párkapcsolat elején

Párkapcsolat

Sokan akkor ébrednek fel, amikor már nehéz segíteni

Dankó Péter

Kezdjük azzal, hogy mit jelent a Párkapcsolat.
 
Minden ember más, másként viselkedik egy-egy adott szituációban. Amikor hozzám fordulnak, sokszor téma lesz a párkapcsolat és az emberi kapcsolat. Mindenki másként éli meg a párkapcsolatát is. Megdöbbentő, hogy mennyire mások a mértékek és igények. Valaki már annak örül, hogy aznap este nem verte meg a férje vagy nem kapott pofont, másnak pedig, hogy aznap nem veszekedtek. Van, aki előrelépésnek tekinti, ha csak vitatkoznak és nem lesz veszekedés.
 
Vannak akik már tudják, hogyan kell megállni, és nem továbbfokozni a vitát. Már voltak családterapeutánál, pszichológusnál és jó úton járnak.
 
De valahogy, valami mindig előjön és ott parázslik… ez lehet egy berögzült régi stresszhelyzet, valamilyen minta, ami miatt elveszítjük az uralmunkat. Érdemes megnézni, megkeresni az okot, és ott oldani, hogy ne forduljon elő többet. Ha ezt megtaláljuk, és nem akarjuk újra átélni, akkor tudjuk oldani megfelelő szakember segítségével.
 
Van aki pedig akkor boldog, ha a párja megöleli minden nap, elmondja, hogy miért fontos a számára. Ez elképzelhetetlen túlzás? Ez olyan Hollywood-i cukormázas film? Csak a mesékben, csak a kivételeseknek lehet ilyen a kapcsolatuk? Érdekes felvetés! Ha így gondolod és érzed, akkor gondold végig, hogy miért választottad a párodat? Veszekedni szerettél volna, vitatkozással szeretted volna leélni az életedet? Nem, persze, hogy nem, csak az élet és az idő átalakította a kapcsolatot ilyenné… Vagy, illetve a másik változott meg. Kijelenthetjük, hogy én megtettem mindent a kapcsolatért?! És mi az a minden? Ki szerint mindent, saját magunk szerint vagy a párunk szerint? A kapcsolat elején elég volt amit nyújtottunk egymásnak, akkor még minden jó volt, de megváltozott, most már nem én kellek neki! Más valaki, vagy valami fontosabb? Elveszett a varázs? Elmúlt a szerelem? A szerelem, mely olyan nagy, mély és különleges volt.
 
 

Azt hittem mi mások leszünk! Ketten mindent megoldunk!

Vagy netán úgy hittem, ha elvesz feleségül én majd megváltoztatom, majd akkor jó lesz! Vagy ha gyermeket szülök neki akkor magamhoz kötöm.
 
 
Ez lenne egy boldog párkapcsolat?
Elveszi a férfi a nőt, mert az szeretné, gondoskodik fog róla, főz neki, akkor mi baj lehet a későbbiekben? „A haverok szerint is jó nő!” Igaz néha elviselhetetlen a nyavalygása, de majd kibírja, majd megnyugszik. A haverok sem panaszkodnak a saját feleségükre….csak néha. Ez így egy kiindulási pont egy boldog párkapcsolat elindításában? Nagyon sokan pedig így kezdenek bele egy házasságba, de sokszor a párkapcsolat is „csak” elindul, a „majd kialakul” jeligével.
 
Hogy lesz ebből tanulság? Hogyan lesz kiegyensúlyozott párkapcsolat?
 
 

Először is meg kell érteni, hogy miért őt választottam!

Mi alapján döntöttem. Milyen a sajátom és az ő értékrendje. Mik a terveim és az övéi! Mi az amire szüksége van, és mire van szükségem nekem! Ha már sokszoros problémák vannak akkor, akarom, hogy megmentsük a kapcsolatot? És ő akarja? Ha én akarom, az már 50%! Azzal lehet már kezdeni valamit.
 
Az elején nagyon szuper, ha óriási a szerelem és spontán minden, de ha nincsenek fontos dolgok letisztázva az elején, akkor komoly problémákkal szembesülhetünk később, pláne, ha jönnek a komolyabb problémák, nehézségek.
 
Mindenki másként viselkedik, mindenki változik, mások a kapcsolataink és azok is változnak! Ezt fontos megérteni! Dolgozni kell a kapcsolaton! Mint egy kiskertet, egy növényt, egy autót ápolni, gondozni kell! Aztán indulhat a változás egy új élet felé, egy új kiegyensúlyozottabb párkapcsolat felé!
 
Többek között ezekről is szól a Párkapcsolati tanfolyam, ahol megtudjuk hogyan tudjuk megtartani azt ami jó, hogyan tudjuk elkerülni azokat amiket feljebb írtam és ha már gond van, hogyan tudjuk kezelni és miként lehet elindulni a megmentés útján.